English English
Менувач за намалување на брзината

Менувач за намалување на брзината

Менувач со две брзини за намалување на брзината, вклучен менувач за менување на брзината, каталог на менувачот на брзината, менувач на спирала во спирала, менувач на планетата за намалување на брзината, спирален менувач, менувач на менувачот

1.Bevel Helical двостепен менувач на брзина Спецификации

Ретровизор за менување на брзината Bevel Helical, со две фази, режим на внесување: прирабница за мотор, влез во вратило, менувач за менување на брзината

Менувачот за намалување на брзината на HB го усвојува генералниот проект за дизајн, кој може да ги претвори во менувачи специјални за индустрија според различни барања на клиентите. Менувачот за намалување на брзината Bevel Helical со две фази применува структура на кутијата што апсорбира звук. Поголемата површина и големиот вентилатор, менувачите на колоните и спиралните менувачи на автомобили сите го воведуваат напредниот занает за мелење опрема што може да го намали шумот, да ја подобри доверливоста и ефикасноста на менувачите за намалување на брзината. Во меѓувреме, менувачот за намалување на брзината на HB што го произведуваме е во согласност со стандардите за квалитет и на Кина и во странство.

Менувачот за намалување на брзината е додаток на главниот мотор и е еден од супериорните производи на Taiyuan Heavy Industry. Главно дизајнира и произведува опрема за менување, тркалање, ископ, јаглен кокс, ковање, лансирање на воздушна вселена, рударство, експлоатација на нафта и сл., А исто така произведува менувач за намалување на брзината, спојка, турбински навртки и запчаници за тешки работи возила. Блок и други производи. Менувачката брзина за намалување на брзината е целосен додаток на производот на главната рамка и е една од предностите на тешката индустрија Taiyuan. Тоа главно дизајнира и произведува опрема за менување на опрема, тркалање, ископување, јаглен кок печка, фалсификување, лансирање на воздушна вселена, рударство, експлоатација на нафта, итн., А исто така произведува менувач за намалување на брзината, спојување, турбински навртки и запци за затоварување возила. Блок и други производи.

   Тој има долгогодишно искуство во дизајнирање и производство на големи запчаници со тешки товари, големи запчаници на шеворбови, кружни лачни брзини, единечни и повеќе планетарни запчаници, пакети за шипки, дискови со променлива брзина, запчаници со шипки, итн., И тој е дизајниран во соработка со многу светски- реномирани компании. Производство и производство на многу уреди со голема и мала брзина, тежок, висок вртежен момент, со голема моќност.

   Дизајнирана и произведена за WISCO, базата со двојни лакови 760 е најголемата база на двојни лаги во светот, достигнувајќи го домашното ниво на ринг; менувачот за намалување на брзината на дигање, дизајниран и произведен за Центарот за стартување сателит Taiyuan и фабриката за котел на „Донгфанг“. Соодносот на брзината е 10-30 пати, и е на прво место во земјата.
Планетарниот менувач за намалување на брзината има предности на компактната структура, мала дозвола за враќање, голема прецизност, долг работен век и голем вртежен момент на излез. Но, цената е малку поскапа. Менувачот за намалување на брзината е универзален додаток, а индустријата за апликации е многу обемна, што утврдува дека вашата база на клиенти е многу обемна. Рудници, пристаништа, електрани, челични постројки, итн. Се клиенти на големи менувачи за намалување на брзината; автомобилски фабрики, фабрики за тутун, пивари, производители на логистичка опрема и др се клиенти на мали мотори. Еден дел е наменет за крајните потрошувачи како што се електрани, пивари и др. Еден дел е за фабрики за поддршка на OEM, како што се погони за производство на линијата за пиво, производители на машини за појас, производители на машини за лифтови за корпи, итн.

Менувач за намалување на брзинатаМенувач за намалување на брзината

2. Карактеристики на HB Bevel Helical менувач за намалување на брзината со две фази:

Сосема нов комплет за опрема со голема брзина на менувачот има голем обем на вртежен момент и го прилагодува дизајнот на модулализацијата на структурата на единицата и може да се инсталира хоризонтално и вертикално и има цврст излез на вратилото, излез на шупливо вратило и излезен сноп со договор. Опсегот на менувач на менувачот на брзината е широк.Бивел духовен менувач со две степени за намалување на брзината е изработен од легура на челик со висок степен на цврстина преку калење и поседува опрема за висока ефикасност и долг живот и може да носи голем аксијален и радијален товар. Менувачот на менувачот на брзината се одликува со бучава при ниско ниво на траење, голема доверливост, компактен и така натаму.

Менувач за намалување на брзинатаМенувач за намалување на брзината

3 Детали на менувачот за намалување на брзината на HB:

3.1 Bevel Helical менувач со две степени на брзина: може да изврши вертикална оска на вкрстување, вертикални функции, при што видови на компоненти се намалуваат, а спецификациите се зголемуваат.

3.2 менувач за намалување на брзината Режим на влез: Прирабница за моторна врска, влез во вратило.

3.3 Bevel Helical двостепен менувач на брзина за намалување на брзината: цврст вратило со рамни клучеви, шупливо вратило со рамни клучеви, шупливо вратило за дискови за спојување со дигалки, шипки за спојување со ширина на спојување, spline спојување на цврсто вратило и цврсто вратило за спојување на прирабница.

Менувач за намалување на брзинатаМенувач за намалување на брзината

Менувач за намалување на брзината 3.4 Тип на инсталација: хоризонтален, вертикален, тип на замав, вид на извртување на сила

3.5 B серија Bevel Helical со две фази на менувачот на брзина има спецификации кои се движат од 3 ~ 26, опсегот на брзините на преносот на забавување на 1 4, соодносот на брзината: 1.25 450, доколку се комбинира со нашата RKS серија ќе произведе поголем сооднос на брзина

Водич за склопување на менувачот на менувач на брзина со тешки вредности:
Правилната инсталација, употреба и одржување на тешки планетични менувачи за намалување на брзината е важен дел за да се обезбеди нормално функционирање на механичка опрема. Затоа, кога инсталирате менувач за намалување на брзината со тешки вредности, не заборавајте внимателно да го соберете и користете го во строга согласност со следната инсталација и употреба.
првиот чекор
Пред инсталацијата, потврдете дали моторниот и тешкиот планетарски менувач на брзина е недопрен, и строго проверете дали се соодветни димензиите на деловите поврзани со менувачот за брзина. Еве ги димензиите на шефот за позиционирање на моторот, влезната вратило и жлебот на менувачот за намалување на брзината и толеранциите. .
Втор чекор
Одвртете ја завртката на надворешната дупка за заштита од прашина на прицврстената прирабничка лента за намалување на брзината, прилагодете го прстенот за прицврстување на системот ПЦС, така што страничните дупки се усогласени со дупките за заштита од прав, и вметнете го шестоаголниот приклучок во шестоаголник. После тоа, извадете го клучот на моторното вратило.
третиот чекор
Поврзете го моторот со тешкиот планетарски менувач за намалување на брзината природно. При поврзување, мора да се осигури дека излезната вратило на планетарниот менувач за намалување на брзината на тежок степен е концентричен со влезната вратило на моторот, а надворешните прирабници на двете се паралелни. Бидејќи срцето е неконзистентно, тоа ќе предизвика да се скрши моторното вратило или да се носи менувачот на менувачот на брзината.
Покрај тоа, при инсталирање на тешка планетарна брзина за намалување на брзината, строго е забрането да се удира со чекан или слично за да се спречи лежиштето или преносот да бидат оштетени од прекумерна аксијална или радијална сила. Бидете сигурни дека затегнете ги завртките за прицврстување пред да ги затегнете завртките за затегнување. Пред инсталацијата, избришете го анти-рѓовото масло на влезната вратило во моторот, позиционирање на шефот и брзината на менувачот на брзината со бензин или вода од цинк-натриум. Неговата цел е да се обезбеди затегнатоста на врската и флексибилноста на работењето и да се спречи непотребно абење.
Како да го продолжите работниот век на менувачот за намалување на брзината на менувачот за намалување на брзината? Резиме: За сериозно оштетување на површината на забите на главната возачка брзина на менувачот на брзината на експлозијата на печката 7 # на Хандан Ironелезо и челик копродукции, се изврши анализата на причината, а технологијата за регенерација на површината е подобрена со употреба на триење на Мошинг. Работната околина го продолжува работниот век на менувачот за намалување на брзината.

Менувач за намалување на брзинатаМенувач за намалување на брзината

Менувачот на менување на брзината е механизам за пренос на моќност кој користи конвертор на брзината на менувачот за да го намали бројот на вртежи на моторот до посакуван број на вртежи и да добие механизам на голем вртежен момент. Во тековните механизми за пренесување на моќност и движење, опсегот на апликации на менувачот за намалување на брзината е доста широк. Може да се види кај скоро сите типови механички системи за пренос, од бродови, автомобили, локомотиви, тешки машини за градежништво, опрема за обработка и автоматска опрема за производство што се користи во машинската индустрија, па сè до секојдневниот живот. Домашни апарати, часовници и сл. Неговата примена може да се види од пренесување на голема моќност, до мали товари, со точен пренос на агол може да се види примената на менувачот за намалување на брзината, а во индустриските апликации, менувачот за намалување на брзината има функција на забавување и зголемете вртежен момент. Затоа, таа е широко користена во опрема за конверзија на брзина и вртежен момент.

Со цел да се подобри ефикасноста, менувачот на менувач на брзината на наклон на вртење генерално користи обоен метал како шипка за спирална опрема и користи тврд челик како бука спирален. Бидејќи тоа е лизгачки пренос на триење, тоа ќе генерира поголема топлина за време на работата, со што деловите и заптивките на менувачот за намалување на брзината Постои разлика во термичката експанзија меѓу нив, така што се создава празнина во секоја површина за парење, а маслото се разредува заради зголемување на температурата, што лесно предизвикува истекување. Постојат четири главни причини. Прво, дали материјалот е разумен. Второ, квалитетот на површината на површината на триење. Трето, изборот на маслото за подмачкување, дали количината на додавање е точна, а четвртиот е квалитетот на склопување и околината за употреба.
Менувач за намалување на брзинатаМенувач за намалување на брзината
Спиралната опрема за наклон генерално е изработена од калај бронза. Спарниот спирален материјал со вклопување на наклон генерално се зацврстува со челик 45 до HRC45-55. Исто така, најчесто се користи за 40C: зацврстен HRC50-55. Мелење до грубост RaO. 8 fcm со мрежна спирална мелница, кога менувачот за намалување на брзината е во нормална работа, дупката на наклон е како зацврстена „срп“ што ја прицврстува шипката спирална опрема и предизвикува носење на спиралното тркало. Во принцип, ова абење е многу бавно, како што некои менувачи за намалување на брзината во фабрика може да се користат повеќе од 10 години. Ако брзината на абење е брза, потребно е да се размисли дали изборот на менувачот за намалување на брзината е точен, дали има работа со преоптоварување, материјалот на спиралната опрема, наклонот, квалитетот на склопот или околината за употреба.
Носење на спирална опрема
Обично се јавува на вертикална поставена менувачка кутија за намалување на брзината, главно поврзана со количината на додадена лубрикант и изборот на лубрикант. Кога е инсталирана вертикална инсталација, лесно е да се предизвика недоволна количина на масло. Кога менувачот за намалување на брзината престане да работи, маслото на менувачот помеѓу моторот и менувачот за намалување на брзината се губи, менувачот не може да ја добие соодветната заштита за подмачкување и не е ефикасна за време на стартување или работа. Подмачкување предизвикува механичко абење, па дури и оштетување.
Имајќи штета
Кога менувачот на брзина не успее, дури и ако менувачот е добро запечатен, фабриката често открива дека маслото на менувачот во менувачот на брзината е емулгирано, лежиштето е рѓосано, кородирано и оштетено. Ова е затоа што маслото за менувачот се користи за време на стоп и застанување на менувачот за намалување на брзината. Кондензацијата предизвикана од топлината што се создава откако ќе се олади топлината; се разбира, тоа е исто така тесно поврзано со квалитетот на лежиштето и процесот на склопување [1].

Менувач за намалување на брзинатаМенувач за намалување на брзината

 

Уредување на решение
1 Гарантирајте го квалитетот на склопот. Можете да купите или да направите некои специјални алатки. Кога расклопувате и инсталирате делови од менувачот за намалување на брзината, обидете се да избегнете удирање со други алатки, како што се чекани. Кога заменувате запчаници и запчести спирални запчаници, обидете се да користите оригинални делови и да ги замените во парови. При монтажа на излезната вратило, обрнете внимание на тоа. Толеранција одговара; користете средство за ослободување или масло од црвен дан за да го заштитите шупливиот вратило за да спречите абење и 'рѓа или да одговарате на скалата на областа, што е тешко да се расклопите за време на одржувањето.
2 Избор на лубриканти и адитиви. Менувачот за намалување на брзината на буквата, со ширина, генерално користи 220 # масло за пренос. Кај тешките камиони со голем товар, честа стартување и лоша употреба на околина, некои адитиви за подмачкување на маслото може да се користат за да се направи маслото за менувачот сè уште се лепи на површината на менувачот кога менувачот за намалување на брзината престанува да работи, формирајќи заштита. Мембрана за да се спречи големо оптоварување, мала брзина, голем вртежен момент и директен контакт помеѓу металите при стартување. Додатокот содржи регулатор на заптивка и превентер за протекување за да се задржи заптивката мека и еластична, ефикасно намалувајќи го истекувањето на маслото.
3 Избор на позицијата за монтирање на менувачот за намалување на брзината. Кога е можно, не користете вертикална инсталација. Кога инсталирате вертикално, количината на додадено масло за подмачкување е многу повеќе од хоризонталната инсталација, што може да предизвика производство на топлина и истекување на маслото во менувачот за намалување на брзината.
4 Воспоставете систем за одржување на подмачкување. Менувачот за намалување на брзината може да се одржи според принципот „пет поставени“ на работата за подмачкување. Секој менувач за намалување на брзината има одговорно лице да проверува редовно и да открие дека порастот на температурата е очигледен. Ако температурата надмине 40 ° C или температурата на маслото надминува 80 ° C, квалитетот на маслото ќе се спушти или ќе се масло. Кога ќе се најде повеќе бакар во прав и се создава абнормален шум, престанете да го користите веднаш, поправете го навреме, сменете го и заменете го маслото. При полнење гориво, обрнете внимание на количината на маслото за да се осигурате дека менувачот е правилно подмачкан.

Менувач за намалување на брзината
Уредување на методот на одржување
За проблемот со абење, традиционалното решение на претпријатието е поправка по поправка на заварување или позлата со четки, но и двете имаат одредени недостатоци: термичкиот стрес создаден од поправката на заварувањето висока температура не може целосно да се елиминира, што може да предизвика оштетување на материјалот и да предизвика деловите да се наведнуваат или да се скршат; Позлата за четка е ограничена со дебелината на облогата и лесно може да се олупи. Горенаведените два методи користат метал за поправка на металот, што не може да го промени односот за координација „тешко до тешко“. Под комбинирано дејство на секоја сила, тоа сепак ќе предизвика повторно абење. За некои големи компании со лого, често е невозможно да се решат на лице место и да се потпираат на надворешна поправка. Во современите западни земји, методите за поправка на полимерните композитни материјали често се користат за горенаведените проблеми, а примената на технологиските производи на Mikawara со повеќе апликации има супериорна адхезија и одлична цврстина на компресија. Примената на поправка на полимерни материјали може да биде ослободена од расклопување и обработка без влијание на термички стрес на заварувањето за поправка, а дебелината на поправката не е ограничена. Во исто време, металниот материјал на производот нема отстапка, што може да ја апсорбира вибрацијата на шок на опремата и повторно да го избегне абењето. Можно е, и во голема мерка го продолжува работниот век на компонентите на опремата, заштедувајќи многу време на прекин за претпријатието и создава огромна економска вредност. За проблемот со истекување, традиционалниот метод треба да го расклопи и отвори менувачот за намалување на брзината, да го замени заптивката за запечатување или да се примени заптивната смеса, што не е само одземаат многу време и макотрпно, туку е и тешко да се обезбеди ефектот на запечатување, а ќе се појави истекување повторно за време на работењето. Полимерниот материјал може да се користи за лекување на истекување на лице место. Материјалот има одлична адхезија, отпорност на масло и издолженост 350%, што го надминува влијанието предизвикано од вибрациите на менувачот за намалување на брзината и го решава проблемот со истекување на менувачот за намалување на брзината за претпријатието.

Менувач за намалување на брзината

Техничка позадина:

AGV е кратенка на (Автоматизирано управувано возило), што значи „автоматско управувано транспортно возило“, кое е опремено со автоматски уред за водење, како што се електромагнетни или оптички, што може да патува по пропишаната патека за водење, со безбедносна заштита и разни смени. За транспортни возила со функции, AGV е мобилен робот со тркала.

Споредено со друга опрема што најчесто се користи во транспортниот материјал, АГВ не е ограничена според локацијата, патот и просторот. Во автоматизираниот логистички систем, може целосно да ја демонстрира својата автоматизација и флексибилност и да постигне ефикасно, економично и флексибилно беспилотно производство. .

Во моментов, постои недостаток на погон на тркалото Брзина за намалување на брзината специјално за тешки AGV автомобили. Постојниот менувач за намалување на брзината со помала големина има помала ефикасност на пренос и вртежен момент и не може да ги задоволи потребите за употреба.

Менувач за намалување на брзинатабродоградба на бродоградилиште

Технички елементи за реализација:

Според горенаведените недостатоци во претходната уметност, техничкиот проблем што треба да се реши со овој пронајдок е да обезбеди тешки тркала AGV количка на брзина за намалување на брзината што може да ги реши горенаведените недостатоци и може да пренесе голем вртежен момент и има компактен целосен простор.

Техничкото решение усвоено од моделот за комунални услуги за решавање на техничкиот проблем е: менувач на тркала со тешки товари AGV Брзина за намалување на брзината, опфаќа обвивка, влезна опрема, празно вратило и излезна опрема се распоредени во обвивка, и тркалото за мирување и празнење на работното место се монтираат на оската на празнење Влезот на менувачот се мрежи со менувачот на мирување, gearидот на работното место е со решетката на излезот и на излезната опрема е обезбедена долга вратило.

Двата краја на празнината без ракави се навлакани со длабоки лагери за топчести лежишта.

Куќиштето е составено од горно куќиште и пониско куќиште. Лесно се склопува и одржува.

Куќиштето е обезбедено со влезно капаче и со излезно капаче, соодветно на положби што соодветствуваат на влезната опрема и на излезната брзина. Може да го подобри вкупниот рејтинг на водоотпорна и нечистотија од прав.

Задниот дел на куќиштето е обезбеден со плоча за поврзување. Врската помеѓу моделот за комунални услуги и другите уреди е олеснета.

Менувач за намалување на брзината

Менувач за намалување на брзината

Метод 

1
Главните функции на менувачот за намалување на брзината се:

1) Намалете ја брзината и зголемете го излезниот вртежен момент во исто време. Соодносот на излезен момент на вртежен момент се множи со излезот на моторот и односот на намалување, но треба да се напомене дека номиналниот вртежен момент на менувачот за намалување на брзината не може да се надмине.

2) Забавувањето исто така ја намалува инерцијата на товарот, а намалувањето на инерцијата е квадрат на односот на намалување. Можете да видите дека генералниот мотор има вредност на инерција.

2. Како работи менувачот за намалување на брзината

Менувачот за намалување на брзината генерално се користи за опрема за пренесување на низок брзина и со голем вртежен момент. Моторот, моторот со внатрешно согорување или друга голема брзина се пренесува преку брзините на влезната вратило на менувачот за брзина за намалување на решетката на големите брзини на излезната вратило за да се постигне целта на забавување. Менувачот на брзина за намалување на брзината, исто така, ќе има неколку пара идентични брзини за да се постигне посакуваниот ефект на забавување. Односот на бројот на забите на големите и малите брзини е односот на пренос.

3. Вид на менувачот за намалување на брзината

Менувач за намалување на брзината

Менувачот за намалување на брзината е релативно прецизна машина која се користи за да се намали брзината и да се зголеми вртежниот момент. Има широк спектар на модели, различни модели и различни видови на употреба. Постојат повеќе видови менувачи за намалување на брзината. Според видот на менувачот, тие можат да се поделат на менувач за намалување на брзината, менувач на спирала со спирала, и менувач на менувачка брзина. Според различните фази на погонот, тие можат да се поделат на едностепени и повеќестепени менувачи за намалување на брзината. Според формата на менувачот, тие можат да се поделат на цилиндрични брзини. , менувач за намалување на брзината и наклон на циулиндричен менувач на брзина; според аранжманот за пренос може да се подели на експанзија, разделување и коаксијален менувач на брзина.

Со почит,
Цреша hangанг (Сектор за продажба; Мис.)   
СЕР ГРУПА СО, ОГРАНИЧЕН
Yantai Bonway Manufacturer Co., Ltd.                                      
Тел: + 86-535-6330966
Мобилен: + 86-18865558975
www.planetary-gearbox.com
https://twitter.com/gearboxmotor 
https://www.facebook.com/sogears1993
Viber / Line / Whatsapp / Wechat: 008618865558975   
Е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Вие треба да вклучите JavaScript за да ја видите.; Skepy ID: Во живо: цреша_3053
Додадете: бр.5 патот Ваншушан, град Јантаи, провинцијата Шандонг, Кина

 

Менувач за продажба

Коси запчаник, Мотор со заоблен запчаник, Спирален запчаник, Спирален запчаник мотори, Спирален запчест запчаник , Мотор за запчаник со спирален коси

Офсет мотор

Спирална опрема, Helical Gear Motors

Моторен мотор за црви со црв шие

Спирален запчаник, Спирален запчаник мотори, Запчаник за црви, Мотор со запчаник со црви

Менувачи од типот на флендер

Коси запченик, Спирален запчаник

Циклоиден погон

Циклоидна опрема, мотор со циклоидна опрема

Видови на електричен мотор

AC мотор, индукциски мотор

Механички погон со променлива брзина

Циклоиден запчаник , Мотор со циклоиден запчаник, Спирален запчаник, Планетарен запчаник, Мотор со планетарен менувач, Мотор со спирален заоблен запчаник, Запчаник со црви, Мотори за запчаници со црви

Видови на менувач со слики

Спирален запченик, Спирален запчаник, Спирален запченик

Комбинација на електричен мотор и менувач

Циклоидна опрема, мотор со циклоидна опрема

Цикло на сумитомо тип

Циклоидна опрема, мотор со циклоидна опрема

Менувачки менувач за електричен мотор

Коси запченик, Спирален запчаник

Кутија за преклопување на белиот бул

Спирален запченик, спирален запченик

датум

09 2019 септември

Тагови

Спирална опрема

 Производител на Geared Motors and Electric Motors

Најдобра услуга од нашиот експерт за пренос на возење до вашето сандаче директно.

Да стапат во контакт

Yantai Bonway Manufacturer Co.ltd

ANo.160 Changjiang Road, Yantai, Шандонг, Кина (264006)

T + 86 535 6330966

W + 86 185 63806647

© 2024 - Drzavjanstvo.mk Согери. Сите права се задржани.